PDOK Labs

Bekijk onze datasets en SPARQL service!

Laatste wijzigingen:

Delfzijl ― Een krimpgemeente bekeken

Deze datastory is gemaakt op de eerste dag van de CBS/Kadaster Datathon, en heeft als doel om te laten zien wat de rijkheid aan mogelijkheden wordt als we de CBS Dataset Wijken en Buurten omzetten naar Linked Data, en kunnen combineren met Linked Data vanuit het Kadaster zoals de Basisregistratie Topografie (BRT) en Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG).

Monumentale woning in de krimpgemeente Delfzijl

Ik heb een monumentale woning gezien in Delfzijl, maar ja, het is een krimpgebied. Wil ik daar wel wonen? Als startpunt wil ik graag weten wat de BAG en BRT weten over deze woning. En, aangezien het een monument betreft, is ook informatie (zoals een foto) vanuit het Monumenten Register ook van harte welkom.

Geo query van BAG pand naar BRT gebouw

Vervolgens kunnen we het bijbehorende BRT gebouw opzoeken:

Afstand tot attracties

Zou er een plaats zijn waar ik beter kan gaan zoeken naar een woning, en wel aardig om dat via een thematische kaart inzichtelijk te maken, zodat ik door gebruik van kleurcodes snel inzichtelijk kan krijgen wat meer en minder geschikt is. Daarvoor moeten we eerst de afstandswaardes gaan normalizeren om er kleurcodes aan te hangen. Daarvoor bepalen we de maximale afstand tot een attractie:

Hiermee kunnen we een thematische kaart voor de afstand tot een attractie maken (voor Groningen en Friesland, maar via de query eenvoudig aan te passen voor andere provincies):

Met deze data story hebben we laten zien dat we een rijkheid aan informatie bij elkaar kunnen tonen uit meerdere data bronnen zoals de BAG, Wijken en Buurten, BRT, Monumenten. En dat we data analyses kunnen doen zonder domein-specifieke tooling.